Wisconsin's 2020 APWA Wisconsin Chapter Awar ....

APWA Wisconsin Chapter 2020 Individual Award Winners

William J. Rheinfrank Award
David H. Biebel, Director of Public Works
City of Sheboygan


John W. Curtis Chapter Service Award

James (Jim) R. Hessling, Director of Public Works
Village of McFarland

Outstanding New Member Impact Award

Kamron E. Nash, Operations Superintendent
City of Janesville

Samuel A. Greeley Local Service Award


John Whitcomb, Operations Director
City of Janesville

APWA Wisconsin Chapter 2020 Project of the Year Award Winners


Haymarket Plaza, City of Eau Claire

Dave Solberg, City of Eau Claire
Nicole Bowman, Pember Companies
Garret Perry, Design Studios, Etc.

The site of Haymarket Plaza has been a site of activity and importance to the City of Eau Claire for over a century. Haymarket Plaza is Located on a 1.5-acre site at the confluence of the Eau Claire River and Chippewa River, the symbolic center of City of Eau Claire and of the downtown. Past uses of the site included a neutral gathering place for the region’s indigenous peoples, an actual Haymarket where the community gathered for commerce, a site for various buildings, and most recently a parking lot. Haymarket Plaza has returned to its original use as a neutral gathering space for all members of the community.

Haymarket Plaza transformed a blighted and seldom used parking lot into a community gathering place for the entire region. The plaza includes areas for silent reflection, active discussion, social engagement, artistic expression, cultural enrichment, and even economic development. The plaza was designed for a wide range of uses from being a welcoming space for families to enjoy on a warm afternoon, to theater goers enjoying before or after a show, to even be enjoyed during winter holiday festivals. It is an elegant, yet welcoming, flexible venue designed for the entire community.

Goodrich Lane Ravines Regenerative Stormwater Conveyance, Village of Fox Point

Scott Brandmeier, Village of Fox Point
Wade St. Onge, WSO Grading and Excavation
Adrienne Cizek, Stormwater Solutions Engineering

The Village of Fox Point has been experiencing significant erosion along the Goodrich Lane ravines, particularly adjacent to the bridges and supporting piers, for over 20 years and has been looking for innovative and effective solutions to manage erosion while at the same time improve the water quality along the shoreline of Lake Michigan. Although there is not a significant amount of impervious area draining to the ravines, significant erosion does occurs in heavy rain events as a result of the large volume and velocity of stormwater tributary to the area due to the sheer drop in the elevation along the ravines (roughly an 80 foot drop in under about a half mile). The resulting sediment washes downstream through an adjacent ravine and subsequently into a storm sewer that discharges to Lake Michigan. Water quality along the shoreline adjacent to this outfall is impaired for days following each rain event.

To alleviate the erosion in the project area, the Village proposed the construction of regenerative stormwater conveyance (RSC) channels to significantly reduce erosion and improve water quality. The RSC channel improvement project was constructed in 2018 and 2019 within two ravines (east and west) that drain beneath Goodrich Lane. Approximately 60 acres drain to the west ravine and approximately 27 acres drain to the east ravine. The ravine rehabilitation lengths for the west and east ravines are 175 feet and 200 feet, respectively. Each RSC channel consists of a series of shallow riffles and pools residing above a sand media bed such that the conveyance channel is able to convey a 100 year storm.

North Webster Avenue Reconstruction, City of Green Bay

Steve Grenier, City of Green Bay
Kevin Moore, Peters Concrete
Troy Robillard, Ayres Associates, Inc.

This project has been a priority in the planning process for the City of Green Bay since 2007. North Webster Avenue is a gateway into the central part of the City, providing direct access to the downtown business district and critical access to two trauma centers from surrounding rural areas. North Webster Avenue was reconstructed from just north of the East River to Radisson Street, a length of approximately 0.84 mile. As part of this complex urban reconstruction, the removal of 24 residential properties helped accomplish the needs of project. North Webster Avenue is a critical route between Interstate Highway 43 (IH 43) and the industrial area west of the project, making truck traffic 10.3% of the street’s overall traffic. Large industrial/ manufacturing facilities such as Georgia Pacific, Green Bay Packaging, Proctor and Gamble, and American Foods Group are within a few blocks of North Webster Avenue. The street is a main route for the few thousand employees who work at these facilities. 

Before construction, North Webster Avenue had no bicycle accommodations. Bicyclists wanting to use the street had to ride within one of the vehicle travel lanes. In addition, with the previous roadway being undivided, pedestrians crossing at marked crosswalks had to traverse four lanes of traffic with no refuge, finding it difficult to cross safely. Now North Webster Avenue has on-street bike lanes, a pedestrian sidewalk along the west side of the corridor, and a shared-use trail along the east side.  Now, North Webster Avenue has a depressed median to help with stormwater collection and biofiltration before entering into the storm sewer system. From an environmental standpoint, the use of biofiltration with the inverted median not only will help control the quantity of water draining to adjacent waterways during a rain event but also will improve water quality. This inverted grass median will help with TSS removal and TP control.

Emergency Infrastructure Upgrades – Waite Circle Culvert Improvements, City of Madison

Caroline Burger, City of Madison
Kollin Reinhardt, R.G. Huston Company
Mike Wegner, Brown and Caldwell

In August of 2018 the west side of Madison, Wisconsin was hit with over 10-inches of rain in a 12-hour period. For reference, NOAA Atlas 14 statistics show the 12-hour 1,000-year recurrence interval storm at 8.92 inches. Clearly this rain event was “off the charts.” In 2019, the City moved from emergency response and repair, to widespread citizen information / education campaigns, comprehensive and detailed watershed monitoring and modeling, and immediate infrastructure upgrades. In early 2019, Brown and Caldwell (BC) was hired to perform a comprehensive watershed study for the Wingra West Watershed. During the initial modeling it was quickly determined that Waite Circle was an enclosed depression with a restriction that ultimately drains the 1,385 acre upstream area. 

A holistic watershed analysis of the Wingra West watershed was started in March 2019. Although the watershed modeling efforts to identify an optimal culvert opening had not been completed, the City agreed that culvert improvements were needed immediately due to the vulnerability of the residents for another major flood event. In June of 2019, the City’s consultant began the design and prepare bid documents for the upgraded culvert in conjunction with the overall watershed study they were currently working on. The schedule called for bidding in late August, to allow culvert reconstruction in the fall of 2019.

Sheboygan City Hall Restoration Project, City of Sheboygan

David Biebel, City of Sheboygan
Tracy Willson, Quasius Construction
Steve Jaeger, Bray Architects

After decades of discussion on the future of City Hall, on April 4, 2018 the Common Council voted unanimously to renovate and improve the functionality of the existing building for the benefit of the public and city staff. The plan was to stay in the current building and implement a more efficient floor plan with a new entrance plaza and off street parking north of the building. The City Hall renovation included a new HVAC system, new windows, elevator, roof, flooring and tuck pointing. Historic preservation of the monumental stair, window frames, stained glass in the Council chambers and repurposing marble for the Council dais were all part of the renovation project.

The goal was to renovate the one hundred year old building integrating historic preservation and incorporating 21st century systems to create an aesthetic balance between a modern office environment and the historic style of the building. During the construction, many features of the historic building were repurposed or recycled, including the original brick, marble, door hardware, windows and benches.

FacebookTwitterLinkedIn 

You have been logged out...

You have been logged out of the system due to inactivity. Please login again.

Loading...